Sistem Pengurusan Identiti (IDME) telah dibangunkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) yang mana membolehkan Warga KPM untuk mengakses beberapa aplikasi di bawahnya.

Kementerian Pendidikan Malaysia telah melancarkan Pelan Transformasi ICT (ITP) 2019-2023 KPM pada Januari 2019 bagi menyokong visi KPM dan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025 serta menjadi sumber rujukan utama dalam membuat perancangan keperluan ICT KPM.

Dengan adanya sistem ini ia dapat memudahkan para guru khususnya di mana semua aplikasi penting KPM boleh diakses secara single sign-on melalui Laman Web IDME.

Kini semua guru boleh dikatakan telah mendaftardi  akaun idme masing-masing, bagi yang belum boleh terus membuat pendaftaran (PANDUAN DAFTAR IDME) , kerana anda perlu Sign In di IDME untuk mengakses aplikasi Simtem Bersepadau KPM (MOEIS), bagi mengisi markah UASA dan juga Pentaksiran Bilik Darjah (PBD).

Laman Web IDME; https://idme.moe.gov.my/

Aplikasi yang boleh diakses melalui sign in di IDME ialah MOEIS yang mana mempunyai beberapa Modul iaitu Pengurusan Awam, Murid, Guru, Institusi dan Pentaksiran.

Pembangunan MOEIS bertujuan memenuhi keperluan fungsi dan proses bisnes terkini KPM termasuk menaik taraf peunaan teknologi sedia ada dalam usaha mempertingkatkan tahap keselamatan siber di Kementerian.

Pada masa kini saya percaya para guru sedang sibuk mengisi markah dan maklumat PBD di dalam Pengurusan Pentaksiran, dan mungkin juga sedang mengemakini maklumat di Pengurusan Institusi.

Bagaimana jika terlupa kata laluan IDME?

Perkara ini sememangnya selalu terjadi di kalangan guru, kerana banyak password yang perlu diingat.

Sekiranya anda terlupa kata laluan, anda boleh tekan pada menu lupa kata laluan, kemudian masukkan emel yang anda tela daftarkan untuk idMe ini.

lupa kata laluan idme

Semak emel anda, sistem akan menghantar pemberitahuan di emel. Jika tiada semak di bahagian spam, kerana mungkin juga akan masuk di situ.

Selepas menerima pemberitahuan, anda boleh sign in semula dengan password sementara, sila buat penukaran password. Pastikan anda tulis password anda atau simpan di dalam telefon bimbit.

.Pada masa akan datang semua sistem boleh diakses hanya melalui IDME,kerana aplikasi-aplikasi lain juga akan dipindahkan ke MOEIS seperti APDM, eGtukar, SPLKPM dan lain-lain bagi memudahkan anda untuk mengingat satu password sahaja.

Semoga info ini dapat membantu anda dalam meningkatkan lagi pengetahuan berkenaan sistem terbaru KPM ini.