Antara perkara yang menarik para pembaca semalam adalah istilah baharu yang digunakan oleh Menteri Pendidikan iaitu KPM: Kami Pro Mendengar. Perkara ini mungkin nampak biasa sahaja, namun jika ia benar-benar diaplikasikan mampu memberi perubahan yang baik dalam usaha meningkatkan lagi sistem pendidikan negara.

Perkara ini boleh dibaca di Facebook rasmi beliau:

KPM: Kami Pro Mendengar!

Semalam di Sesi Libat Urus (SLU) Menteri Pendidikan bersama-sama Pemegang Taruh bidang pendidikan. Saya cukup bahagia mendengar sesi pembentangan daripada semua kumpulan yang mewakili segmen pendidikan.

Kami di KPM sentiasa membuka pintu untuk sebarang cadangan dan kritikan konstruktif bagi tujuan menambah baik dan melonjakkan kualiti pendidikan negara.

SLU yang dianjurkan bersama dengan Bahagian Perancangan Dan Penyelidikan Dasar Pendidikan KPM diadakan bagi mendapatkan saranan dan cadangan tambah baik sistem serta pengurusan pendidikan negara.

Terima kasih daun keladi, ada libat urus, kami jemput lagi.

Semoga sesi ini menjadi landasan mempertingkatkan komitmen membangun pendidikan negara dan memposisikan peranan masing-masing dalam membina Negara Madani.


Diharap perkara ini mampu memberi impak yang berkesan khususnya dalam usaha meringankan beban tugas guru serta menyelesaikan isu masalah silibus tinggi selaras dengan tahap murid.