Soalan peperiksaan akhir tahun untuk subjek matematik bagi tahun 1 biasanya dibina oleh guru-guru di sekolah. Guru yang telah dipertanggungjawabkan untuk membina soalan tersebut akan membuat soalan berdasarkan Standard Kandungan yang telah ditetapkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia.

Soalan akhir tahun ini juga dibina berdasarkan Kurikulum Standard Sekolah Rendah KSSR (Semakan), yang mengandungi pelbagai aras dan diterapkan juga soalan-soalan yang berbentuk Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT).

Soalan untuk Tahap 1 biasanya tidak mengikut format seperti Ujian UPSR, ia lebih kepada untuk menguji murid bagi melihat tahap aras yang dikuasai mereka, dan band yang layak diberikan.

Walaupun ramai yang merasakan soalan darjah 1 sangat mudah dan ringkas untuk dibuat, ia sebenarnya memerlukan penelitian yang terperinci suapaya soalan yang dibina mampu menguji tahap murid.

Di Sini dikongsikan beberapa contoh

Soalan Matematik Tahun 1 KSSR Semakan

yang boleh dijadikan contoh dan rujukan. Ia juga boleh dijadikan latihan untuk meningkatkan lagi kemahiran menjawab. Kepada yang berminat bolehlah dapatkannya di:

Soalan Matematik Tahun 1

Sekiranya anda ingin menyumbang soalan-soalan yang dibina, bolehlah menhantar kepada pendidik2u@gmail.com

Anda juga boleh mendapatkan soalan-soalan subjek lain atau tahun lain di pautan ini: Bank Soalan

Semoga dengan perkongsian ini dapat memudahkan lagi urusan dan kerja anda, kami juga berharap anda dapat kongsika portal ini kepada rakan-rakan lain. Maklumat dan info terkini akan terus diberikan kepada anda.