Kita sudah berada di abad ke 21, dan tinggal kurang dari 2 tahun lagi untuk kita melangkah ke tahun 2020.

Pendidikan di Malaysia telah melalu beberapa fasa perubahan, setiap perubahan mengambil kira beberapa faktor, seperti kecanggihan teknologi, perubahan gaya hidup, transformasi gaya pemikiran dan juga landskap politik.

Guru merupakan insan yang cukup faham akan masalah yang berlaku dalam dunia pendidikan. Apa yang perlu diubah, apa yang tidak relevan, apa yang baik untuk dikekalkan dan juga apa yang mengarut.

Setelah PRU 14, perubahan landskap politik berskala besar belaku, tumbangnya Barisan Nasional selaku peneraju kerajaan sebelum ini mungkin menjadikan ia titik tolak kepada perubahan dasar-dasar pendidikan.

Namun begitu bukan semua dasar dan sistem memerlukan perubahan, yang elok kita kekakan, yang tidak baik kita perbaiki atau mansuhkan.

Ada yang berpendapat kita perlu kembali ke zaman SRP, Zaman PMR, zaman KBSR dan pelbagai lagi permintaan-permintaan lain.

Baca juga: 8 Perkara yang perlu diambil perhatian bakal Menteri Pendidikan

Adakah selama sedekad ini sistem pendidikan kita tidak berada pada landasan yang betul? Adakah benar wujud tangan-tangan ghaib yang merosakkan sistem pendidikan kita? Anda juga boleh jawab pada soalan tinjauan di bawah.

Pada pendapat anda, adakah sistem pendidikan kita berada di landasan yang betul?

View Results

Loading ... Loading ...