Pernahkah anda melihat sesuatu dokumen atau gambar penting tetapi tidak sempat untuk photostat dokumen tersebut? Mungkin ada yang mencadangkan snap sahaja gambar namun kualiti gambar tidak sama dengan membuat salinan fotokopi.

Bagaimana cara untuk scan gambar atau dokumen tersebut?

Sebenarnya anda boleh scan menggunakan Smartphone anda sahaja, iaitu dengan menggunakan aplikasi Tiny Scanner.

Kelebihan menggunakan Tiny Scanner ini adalah:

  • Kualiti hampir sama seperti menggunakan Scanner.
  • Boleh save sebagai PDF.
  • Boleh save lebih dari 1 muka surat menjadi PDF.
  • Dokumen diimbas menggunakan kamera smartphone.
  • Sekiranya dokumen bewarna, anda boleh terus convert kepada black and white.
  • Boleh save dan juga share terus ke email, serta jika anda upgrade ke pro version boleh share ke Google Drive, Dropbox dan banyak lagi.

Cara download dan install Tiny Scanner

  1. Buka Play Store anda
  2. Taip Tiny Scanner di ruang search.
  3. Tekan Install.
  4. Tunggu sehingga siap install dan boleh terus gunakannya.

Anda juga boleh terus Install melalu link di bawah:

INSTALL
Selain aplikasi ini, terdapat beberapa lagi aplikasi scanner yang lain seperti CamScanner, Simple Scanner dan Clear Scanner. Admin sendiri telah cuba beberapa apps ini, Tiny Scanner antara yang bagus dan mudah untuk digunakan.

Sebagai seorang guru, banyak kelebihan menggunakan aplication ini, antara kelebihan lain menggunakan ialah, anda boleh scan soalan-soalan peperiksaan, berkongsi soalan bersama rakan-rakan dari negeri lain, scan surat-surat untuk disimpan secara online supaya tidak hilang, scan resit pembelian dan sebagainya.


ADA PERNIAGAAN / PRODUK YANG NAK DIHEBAHKAN? IKLAN DI SINI


Scan guna smartphoe

Contoh dokumen

Sekiranya anda berminat untuk upgrade versi pro, anda boleh buat upgrade payment terus di Play Store dengan harga RM19.90

Pembayaran di Playstore kini lebih mudah, sekiranya tidak mempunyai Kad Kredit atau Kad Debit, anda boleh terus caj di bil telefon, kerana kebanyakan penyedia telco sekarang sudah link dengan Play Store.

Bagi pengguna IOS juga boleh dapatkannya di App Store, atau Install di pautan berikut: IOS Install

Semoga perkongsian ringkas ini dapat membantu anda menggunakan Smartphone secara optimum. Sekiranya terdapat masalah menggunakan aplikasi scanner ini anda boleh contact developer di tinyscan.a@appxy.com , semoga bermanfaat, kongsikan kepada rakan-rakan.