Kita sudah berada pada tahun 2018, dan kurang 2 tahun lagi untuk kita melangkah ke tahun 2020. 20 tahun dulu, ketika di bangku sekolah, kita sudah digambarkan bayangan 2020, ada kereta terbang, motor terbang, pistol laser, dan sebagainya.

Bukan nak ceritakan pasal tahun 2020, tetapi nak ketengahkan isu berkenaan masalah pelajar sekolah di Sarawak yang terpaksa menggunakan lampu picit untuk belajar di asrama, dek kerana tidak ada minyak untuk menghidupkan genset.

Kalau diimbas kembali, penggunaan genset ni di Semenanjung adalah zaman datuk kita dulu. Kini boleh dikatakan semua tempat dah ada bekalan elektrik tnb. Namun di kawasan pedalaman Sabah dan Sarawak masih banyak yang bergantung kepada penggunaan Genset ini.

Kini ditambah pula dengan isu penyelewengan pembekalan minyak genset di Sarawak, dan yang menjadi mangsa adalah pelajar-pelajar generasi kini.

Budak asrama belajar pakai lampu picit. Takda minyak genset. Taktau salah jepak atau salah siapa yg penting kami jadi mangsa. Pengeluar minyak terbesar tapi kami takda minyak ? adil kah?
#Malaysiabaru
#esokmasihsekolah

Itulah luahan dari Cikgu Slyvester J. Cielo melihat para pelajar menggunakan lampu picit bagi memberi mereka cahaya untuk belajar.

Ini hanya di satu tempat, di kawasan lain mungkin juga ada berlaku situasi ini. Berada dalam kegelapan, namun tabah dan sabar dalam mencari ilmu.

Mengapa perkara ini harus terjadi? Sampai bila?

Adakah kerana dulu terlalu asyik memajukan Semenanjung, sampai terlupa pedalaman Sabah Sarawak?

Respon Menteri Pendidikan Awal Pagi Tadi