Persatuan-Persatuan Bas Sekolah Malaysia mengesahkan bahawa tambang bas sekolah bagi semester baru pada bulan Mac dijangka meningkat. Presidennya, Amali Munif Rahmat, berkata bahawa kenaikan itu disebabkan oleh kos operasi dan penyelenggaraan yang semakin meningkat, terutama di kawasan bandar, terutamanya Lembah Klang.

“Memang kemungkinan ada peningkatan harga untuk penggal baharu tetapi saya tidak pasti berapa jumlahnya kerana ia berbeza mengikut operator itu sendiri dengan mereka perlu mengambil kira margin perniagaan dan situasi semasa,” katanya

Menurutnya, salah satu faktor yang menyebabkan kenaikan tambang adalah kos yang semakin meningkat untuk operasi dan penyelenggaraan kenderaan, terutama bagi alat ganti yang diimport dari luar negara.

“Kalau dulu harga alat ganti RM100 tetapi sekarang dah naik RM120 hingga RM150, dan kos juga berdasarkan penyelenggaraan bulanan.

“Kami juga perlu menukar minyak hitam dan perlu juga melihat berapa jauh perjalanan bas itu setiap bulan sebab itu saya kata operasi setiap operator tidak sama, malah ada juga operator perlu membayar parkir kalau tidak akan disaman,” jelasnya.