Seorang guru wanita telah mengalami kerugian sebanyak RM362,399 akibat penipuan ‘phone scam’, di mana sindiket tersebut menyamar sebagai wakil Pos Laju dan polis. Datuk Seri Yahaya Othman, Ketua Polis Pahang, menyatakan bahawa Jabatan Siasatan Jenayah Komersil Pahang telah menerima laporan mengenai kejadian ini dari Daerah Cameron Highlands.

Beliau menjelaskan bahawa pada bulan Oktober yang lalu, mangsa berusia 34 tahun menerima panggilan dari individu yang mengaku sebagai wakil Pos Laju Malaysia, memberitahu tentang satu bungkusan yang dikirim atas nama mangsa.

“Bungkusan tersebut telah ditahan oleh pihak Pos Laju dan talian mangsa disambungkan kepada pihak polis IPK Pulau Pinang serta Bukit Aman kerana disyaki terlibat dengan kes penggubahan wang haram serta penyeludupan dadah,” katanya dalam satu kenyataan pada Selasa.

Oktober yang lalu, guru wanita berusia 34 tahun tersebut menerima panggilan dari seseorang yang menyamar sebagai wakil Pos Laju Malaysia. Individu tersebut mengatakan bahawa terdapat satu bungkusan yang dihantar atas nama mangsa.

Yahaya menyatakan bahawa mangsa diberitahu akan dibantu dalam rayuan kes dan seterusnya diarahkan untuk membuat pindahan wang bagi tujuan siasatan.

Selain itu juga, beliau menyatakan bahawa mangsa diminta untuk membuat pinjaman bank, dan maklumat perbankan tersebut perlu diserahkan bagi tujuan siasatan.

Sementara itu, beliau menasihatkan orang ramai yang menerima panggilan yang mencurigakan untuk segera membuat semakan dengan pihak polis atau agensi kerajaan berkaitan bagi mengelakkan daripada menjadi mangsa penipuan.

“Mangsa kemudiannya turut diarahkan membuat pindahan wang simpanan lain secara berperingkat ke akaun suspek bagi bayaran mahkamah, Bank Negara Malaysia serta audit.

Jumlah wang yang dipindahkan ke suspek dianggarkan sebanyak RM362,399. Mangsa mencuba untuk menghubungi individu tersebut semula tetapi tidak berjaya.