Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, semalam telah hadir di Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC) untukbersama meraikan sambutan Hari Guru Kebangsaan ke-52.

Ketibaan beliau disambut oleh Ketua Menteri Datuk Seri Ab Rauf Yusuf, Menteri Pendidikan Fadhlina Sidek dan beberapa pegawai kanan Kementerian Pendidikan (KPM).

Ini merupakan lawatan pertama beliau ke Melaka selepas beliau dilantik sebagai Perdana Menteri kesepuluh pada 24 November tahun lalu.

 

Dalam ucapan beliau menegaskan bahawa kerajaan dalam usaha memulihkan ekonomi dan menyelesaikan masalah ketirisan yang berlaku sebelum ini.

Negara juga telah berjaya membuat penjimatan belanja 2 bilion, dan akan berusaha menyelesaikan masalah kemiskinan dan menjaga keperluan rakyat khususnya yang sedang tersepit terutamanya dari kumpulan B40 dan M40.

Kerajaan juga berhasrat untuk menaikkan gaji upah dan elaun penjawat awam, namun perlu memberi sedikit masa lagi, bukan sekarang. Usaha untuk meningkatkan pendapatan negara sedang dilaksanakan, selepas berjaya perkara yang akan diutamakan adalah menyelesaikan isu berkenaan bayaran / gaji penjawat awam.