VLOOKUP digunakan apabila anda perlu mencari pelbagai perkara dalam jadual atau berjajar mengikut baris. Contohnya, Cari harga bahagian automotif mengikut nombor bahagian, atau cari nama pekerja berdasarkan ID pekerja.

Dalam bentuk termudah, fungsi VLOOKUP ialah:

= VLOOKUP (apa yang anda ingin cari, di mana anda ingin mencarinya, nombor lajur dalam julat yang mengandungi nilai untuk dikembalikan, mengembalikan anggaran atau padanan tepat – ditunjukkan sebagai 1 / BENAR, atau 0 / SALAH).

Boleh belajar dari Video di bawah:


ADA PERNIAGAAN / PRODUK YANG NAK DIHEBAHKAN? IKLAN DI SINI


 

Bagaimana untuk memulakan

Terdapat empat maklumat yang diperlukan untuk membina sintaks VLOOKUP:

  1. Nilai yang ingin anda cari, juga disebut sebagai nilai carian.

  2. Julat di mana nilai carian berada. Ingat bahawa nilai carian mesti selalu berada di lajur pertama dalam julat agar VLOOKUP berfungsi dengan baik. Contohnya, jika nilai carian anda berada dalam sel C2, julat anda harus bermula dengan C.

  3. Nombor lajur dalam julat yang mengandungi nilai kembali. Sebagai contoh, jika anda menentukan B2: D11 sebagai julat, anda mesti mengira B sebagai lajur pertama, C sebagai lajur kedua, dan seterusnya.

  4. Secara pilihan, anda boleh menentukan BENAR jika anda mahukan hasil perkiraan atau SALAH jika anda mahukan padanan tepat dengan nilai kembali. Sekiranya anda tidak menentukan apa-apa, nilai lalai akan selalu BETUL atau hasil penutupan.