Berikut merupakan makluman awal dari Menteri Pendidikan berkenaan gempa bumi di lombok semalam.

Berdasarkan maklumat daripada Education Malaysia Indonesia dan Pejabat Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta saya ingin memaklumkan tiada pelajar Malaysia yang terlibat dengan kejadian gempa bumi di Lombok, Nusa Tenggara Barat, Indonesia.

Tiada pelajar Malaysia berada di Lombok atau Nusa Tenggara Barat. Kedudukan pelajar yang terdekat dengan Lombok ialah di Bali iaitu sejauh 172 kilometer. Seramai 137 pelajar Malaysia melanjutkan pengajian di Universitas Udaya, Bali.

Dalam masa sama, pemantauan berterusan akan dilakukan oleh pihak kedutaan dan Education Malaysia Indonesia susulan insiden tersebut.


ADA PERNIAGAAN / PRODUK YANG NAK DIHEBAHKAN? IKLAN DI SINI


Saya ingin merakamkan rasa dukacita atas bencana ini dan berharap pelajar-pelajar Malaysia di Indonesia sentiasa berhati-hati dan patuh dengan arahan pihak berkuasa.

DR MASZLEE MALIK
MENTERI PENDIDIKAN MALAYSIA
18 MAC 2019

Berdasarkan maklumat terkini, tiga terkorban, termasuk dua rakyat Malaysia dalam kejadian gempa bumi yang berlaku di Lombok hari ini yang turut menyebabkan puluhan cedera dan hampir 500 rumah musnah.

Seorang rakyat Malaysia, Timbalan Ketua Pengarang Eksekutif Sin Chew Daily Tai Siew Kim,56, disahkan terbunuh dalam gempa bumi berukuran lebih 5.0 pada skala Richter di Pulau Lombok, Indonesia hari ini.

Gempa pertama bermagnitud 5.8 Skala Richter berlaku pukul 2.07 petang waktu Indonesia Barat, berpusat di 24km timur laut Timur Lombok – Nusa Tenggara Barat.