Guru sememangnya menyimpan banyak fail-fail penting di dalam laptop mereka, boleh dikatakan segala softcopy kertas kerja, buku program, RPH dan sebagainya.

Selain menyimpan dokumen-dokumen tersebut di dalam laptop atau pendrive, guru juga disarankan menyimpannya secara online, banyak tempat cikgu boleh upload seperti di Google Drive, OneDrive, Dropbox, dan banyak lagi.
Google Drive Cikgu

Sebagai guru yang mempunyai 1bestarinet Yes ID, mereka layak menikmati Unlimited Storage di Google Drive. Ramai yang ingat Yes ID ni hanya untuk login frog sahaja, kalau emel gmail biasa hanya free 15Gb sahaja.
Kenapa disarankan uploud ke Google Drive? Antara sebabnya ialah supaya dokumen kita tersimpan dengan baik, dilindungi dari virus yang boleh merosakkan segala dokumen penting kita. Satu lagi, sekiranya kita nak ambil dokumen penting tetapi terlupa bawa laptop, kita tidak perlu bimbang, kerana dokumen tersebut ada didalam Google Drive kita.
Tambahan pula sekarang ini muncul virus Ransomware WannaCry yang telah menyerang banyak negara, dan Malaysia juga berkemungkinan akan diserang virus ini. Virus ini dikatakan mampu mengunci fail di dalam laptop kita dan memaksa untuk kita membayar sejumlah wang sekiranya ingin membukanya.
Untuk itu, sebagai langkah berjaga-jaga, selamatkan dokumen penting anda. Pastikan anda tidak klik pautan yang mencurigakan, gunakan internet dengan berhati-hati dan bijak.