Kenyataan Media Rasmi Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) berkaitan Cuti Peristiwa Khas Sekolah pada 9 Mei 2018 bagi Pelaksanaan Pilihanraya Umum Ke 14.

KPM mengambil maklum akan pengumuman SPR yang telah menetapkan Tarikh PRU ke 14 adalah pada 9 Mei 2018, oleh itu KPM memutuskan untuk memberi Cuti Peristiwa Khas pada tarikh tersebut.

Sekolah yang terlibat adalah semua Sekolah Kerajaan dan Sekolah Bantuan Kerajaan.

DAPATKAN PRINTER MURAH DI SINI

Sebanyak 6,941 (68%) buah sekolah dijadikan sebagai pusat membuang undi.

Selain daripada itu, sekolah-sekolah yang terlibat sebagai pusat mengundi hendaklah memberi kerjasama kepada SPR, ika sekolah 2 sesi, sesi petang pada 8hb Mei perlu ditangguhkan untuk memberi ruang kepada SPR membuat persiapan tempat.

—-

Memandangkan pada hari Khamis adalah hari persekolahan, guru diperantauan akan pulang mengundi di kampung terpaksa mengambil Cuti Rehat Khas pada hari Khamis 10hb Mei 2018.

Hal ini mungkin tidak dapat dielakkan kerana perjalanan pergi dan pulang dalam masa 1 hari mungkin akan menjejaskan kesihatan dan agak membahayakan.

Kita juga menjangkakan PdPc pada hari Khamis akan tertangguh dan guru yang ada perlu menggantikan kawan-kawan yang terpaksa cuti pada hari tersebut.