MENGENAI INTAN
Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN) adalah sebuah pusat latihan yang terletak di bawah Jabatan Perkhidmatan Awam, Malaysia. Ia bermula di sebuah bangunan kecil di Port Dickson pada bulan September 1959 yang ketika itu dikenali sebagai Pusat Latihan Kakitangan. Pusat ini memberikan kursus kepada pegawai-pegawai berkaitan pentadbiran tanah, pentadbiran kewangan, pengurusan pejabat dan pentadbiran kerajaan tempatan.

Hasrat untuk menyediakan latihan lebih formal kepada pegawai-pegawai kerajaan telah menyebabkan wujudnya Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN) di Jalan Elmu, Kuala Lumpur pada bulan Jun 1972.

Perkembangan pesat latihan oleh INTAN dalam tahun 1980-an juga telah menyaksikan tertubuhnya beberapa kampus cawangan pada tahun 1983. Ini termasuklah Kampus Wilayah Utara (INTURA) di Sungai Petani, Kedah; Kampus Wilayah Timur (INTIM) di Kemaman, Terengganu dan Kampus Wilayah Selatan (IKWAS) di Kluang, Johor.

Pada tahun 1984, Kampus Utama INTAN yang terletak di Bukit Kiara, Kuala Lumpur telah dibuka dengan rasminya manakala INTAN di Jalan Elmu kemudian dijadikan Kampus Wilayah Tengah (INTENGAH) pada tahun 1998.


ADA PERNIAGAAN / PRODUK YANG NAK DIHEBAHKAN? IKLAN DI SINI


Permintaan terhadap program latihan INTAN yang semakin bertambah kemudian telah mewujudkan penubuhan dua lagi kampus cawangan. Kampus Sarawak di Kuching, Sarawak telah diwujudkan pada tahun 1999 manakala Kampus Sabah dibuka pada tahun 2001.

Alamat INTAN:
INSTITUT TADBIRAN AWAM NEGARA (INTAN)
Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia
INTAN Kampus Utama Bukit Kiara,
Jalan Bukit Kiara
50480 Kuala Lumpur, Malaysia
Tel: 603-2084 7777
Faks: 603-2096 1403
E-mel: maklumbalas@intanbk.intan.my

Laman Web Intan
www.intanbk.intan.my

INTAN terletak di Bukit Kiara, Kuala Lumpur serta enam (6) kampus wilayah seperti berikut:

INTAN Kampus Wilayah Tengah (INTENGAH) di Jalan Elmu, Kuala Lumpur
INTAN Kampus Wilayah Utara (INTURA) di Sungai Petani, Kedah
INTAN Kampus Wilayah Selatan (IKWAS) di Kluang, Johor
INTAN Kampus Wilayah Timur (INTIM) di Kemaman, Terengganu
INTAN Kampus Sabah di Tuaran, Sabah; dan
INTAN Kampus Sarawak di Kota Samarahan, Sarawak.