Pelantikan Dr. Habibah binti Abdul Rahim sebagai Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) hari Ini mengumumkan pelantikan Dr. Habibah binti Abdul Rahim sebagai Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia (KPPM) yang baharu berkuat kuasa pada 10 Januari 2020.

Dr. Habibah menggantlkan YBhg. Datuk
Dr. Amin bin Senin yang telah bersara wajib pada 21 Disember 2019.

Dr. Habibah, 58 tahun merupakan KPPM yang ke-17 dan merupakan wanita yang kedua menggalas jawatan sebagai KPPM. Dr. Habibah memulakan perkhidmatan dalam dunia pendidikan pada tahun 1980 sebagai seorang guru di beberapa buah sekolah di Selangor dan Kedah sebelum menyambung perkhidmatan di pelbagai
organisasi di KPM.


ADA PERNIAGAAN / PRODUK YANG NAK DIHEBAHKAN? IKLAN DI SINI


Antara jawatan yang pemah disandang oleh Dr. Habibah di KPM termasuk Timbalan Ketua Pengarah Pelajaan Malaysia (Sektor Dasar dan
Kurikulum), Pengarah Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Dasar Pendidikan (BPPDP), Pengarah Eksekutif Unit Pelaksanaan dan Prestasi Pendidikan (PADU) dan Pensyarah Kanan di Institut Aminudin Baki (IAB).

Dr. Habibah berkelulusan IJazah Sarjana Muda dengan Kepujian dalam bidang Biologi dari University of Salford, United Kingdom pada tahun 1984. Beliau kemudiannya meneruskan pengajian di peringkat Sarjana dalam bidang Pendidikan di University of Bristol. United Kingdom pada tahun 1993.

Dr. Habibah memperolehi ijazah Doktor
Falsalah dalam bidang pendidikan dari Stanford University, Amerika Syarikat pada 
Tahun 2001 .

Kppm