Ramai yang tanya apa itu CIKGOOTUBE? APA NI? Ada kaitan dengan Youtube ke?

Sebenarnya jika kita lihat di dalam Youtube, jumlah Youtuber di Malaysia masih lagi rendah. Jika kita lihat negara jiran seperti Indonesia, mereka mempunyai begitu ramai yotuber yang menjadikan Youtube sebagai mata pencarian mereka.

SEIRING kepesatan teknologi masa kini dan kepentingan kaedah pembelajaran abad ke-21, Kementerian Pendidikan melancarkan SATU pasukan guru yang menjadikan You Tube sebagai medium penyampaian dan berkongsi pembelajaran dengan lebih berkesan dan kreatif.

Malah DI DUNIA, data terbaru memperlihatkan sebanyak 5 bilion video ditonton di You Tube setiap hari dengan peratusan demografik 62% pengunjung lelaki dan 38% wanita dan sebanyak 3.25 BILION JAM video ditonton di You Tube SETIAP HARI.
https://merchdope.com/youtube-stats/

Pasukan Guru ini diberi gelaran ‘cikgootube’ dimana, guru-guru ini menghasilkan video-video yang santai dan memudahkan murid untuk menerima input-input mata pelajaran. Ketika ini, pasukan cikgootube sudah mencecah 600 orang guru.

Video-video ‘cikgootube’ boleh di tonton di http://eduwebtv.moe.edu.my/v1/

Atau di Youtube Channel Team Cikgootube

Di Channel ini terdapat pelbagai video pembelajaran yang boleh ditonton.

Terdapat juga video webinar kursus online guru-guru yang dikongsikan oleh team mereka.

Ybhg Datuk Dr. Amin bin Senin, Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia berkata, “Ini adalah sejarah baharu buat pendidikan negara dan KPM. Satu permulaan baik bagi tahun 2020. Pemangkin masa depan, dimana 10 tahún ke hadapan, anak-anak kita boleh lihat kembali bahawa pendekatan ini mampu memberi input bagi pembelajaran sepenuhnya,”

DAPATKAN PRINTER MURAH DI SINI

“Saya ingin mengucapkan tahniah dan terima kasih kepada guru-guru di seluruh Malaysia, tidak kiralah dari Pra Sekolah hingga ke Menengah kerana terus berusaha mempelbagaikan cara inovasi bantu pembelajaran murid,” katanya

KPM terus mengolah pendekatan dalam meningkatkan kreativiti melalui penghasilan kandungan-kandungan dan melalui cikgootube ini adalah landasan terbaik kepada guru-guru untuk berkarya.

Tahniah Cikgoo!


Kita berharap usaha ini dapat meningkatkan lagi semangat guru-guru untuk menghasilkan video yang berkualiti khususnya untuk pendidikan dan inovasi.

Benarkah boleh buat duit dengan Youtube?

Ramai yang tanya soalan ini, ya memang boleh buat duit dengan youtube kerana Youtube adalah milik Google, dan Google pula membuka platform pengiklanan, dan iklan itu akan diletakkan di video-video yang ada di youtube.

Kerana itu, Google akan membayar kepada youtuber yang layak untuk “monetize” video mereka.

Namun bukan semudah yang disangka, kerana sekarang syarat-syaratnya semakin ketat dan memerlukan komitmen yang tinggi untuk menghasilkan video yang original dan bermutu tinggi.

Walaubagaimanapun, bukan wang yang perlu dikejar semata-mata, walaupun bukan pendapatan tetap, kita boleh juga jadikan ia sekadar pendapatan sampingan.

Semoga berjaya.