Peruntukan masa minimum KSSR 2020 yang baru setelah dikemaskini oleh BPK untuk panduan dan rujukan guru-guru.

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah mengumumkan pembukaan semula sekolah untuk murid bukan kelas peperiksaan awam bermula pada 15 Julai 2020 bagi murid Tahun 5 dan Tahun 6 serta Peralihan, Tingkatan 1 hingga Tingkatan 4 dan Tingkatan 6 Semester 1 .

Sesi persekolahan bagi murid Tahun 1 hingga Tahun 4 pula akan bemlula pada 22 Julai 2020. Garis Panduan Pengurusan Pembukaan Semula Sekolah dan pemakluman berhubung model pengoperasian pembukaan penuh sekolah telah diedarkan sebagai rujukan semua
pihak yang berkepentingan.

Sehubungan dengan itu, bagi membantu guru melaksanakan pengajaran dan pembelajaran murid bukan kelas peperiksaan bagi tempoh persekolahan berdasarkan Takwim Penggal Persekolahan 2020 yang dipinda, KPM telah menjajarkan kandungan kurikulum semua mata pelajaran Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR), Kurikulum Standard Kelas Peralihan (KSKP) dan Kurikulum Standard Sekolah Menengah (KSSM).

Boleh rujuk pada Pdf di bawah:


ADA PERNIAGAAN / PRODUK YANG NAK DIHEBAHKAN? IKLAN DI SINI


MASA MINIMUM PENJAJARAN KSSR

Penjajaran kurikulum ini melibatkan penyusunan semula kandungan, pedagogi serta pentaksiran berdasarkan hasil pembelajaran yang dihasratkan bagi memenuhi keperluan khusus mata pelajaran.

KPM telah menyediakan dokumen kurikulum yang telah dijajarkan, peruntukan masa minimum dan Kit Penjajaran Kurikulum sebagai rujukan kepada pihak sekolah, guru dan ibu bapa yang boleh dimuat turun melalui portal rasmi Bahagian Pembangunan Kurikulum https://bpk.moe.gov.my.

Bagi yang ingin melihat Masa Minimum KSSM boleh ke: KSSM