GEORGETOWN: Pihak kerajaan akan mengenalkan sistem baru yang akan menilai prestasi dan efisiensi kerja penjawat awam untuk menentukan kelayakan mereka mendapat kenaikan gaji, menurut Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Perdana Menteri menegaskan bahawa inisiatif ini diambil untuk memastikan bahawa kenaikan gaji tidak diberikan secara otomatik sepenuhnya. Ini kerana sistem kenaikan gaji yang sedia ada, yang berdasarkan jumlah tahun perkhidmatan, kadangkala juga melibatkan penjawat awam yang menghadapi masalah.

“Berhubung pengumuman kenaikan gaji, ada pembangkang yang mempertikaikan… itu tidak usah kita kira kerana pemilihan (kenaikan gaji) itu adalah berdasarkan prestasi.

“Sekarang umpamanya mengikut tahun (perkhidmatan), kadang-kadang orang itu lembap bekerja, tidak hadir, ada masalah disiplin (tetapi) terus dinaikkan gaji secara automatik. Kita hendak mengingatkan ia (kenaikan gaji) tidak automatik (sepenuhnya).

Rabu lalu, Perdana Menteri mengumumkan berita gembira bahawa penjawat awam bakal menikmati kenaikan gaji lebih 13 peratus yang merupakan kadar tertinggi dalam sejarah perkhidmatan awam negara, mulai Disember depan.