PUTRAJAYA: Datuk Pkharuddin Ghazali, Ketua Pengarah Pendidikan Malaysia (KPPM), mengingatkan warga kementerian untuk tidak mengikut gaya seorang pegawai atasan ketika berinteraksi dengan guru dan pendidik di sekolah. Sebaliknya, beliau menekankan perlunya pegawai atasan memahami karakter seorang guru agar golongan tersebut merasa dihormati dan dihargai.

“Apabila turun ke bawah tertemu guru, bawa gaya seorang guru jangan bawa gaya duduk kerusi Ketua Setiausaha kementerian (KSU), ketua pengarah dan lain-lain,” katanya menerusi ucapan Bicara Inspirasi KPPM bersama pegawai kementerian di sini pada Jumaat.

Kata beliau, sikap terbawa-bawa gaya pegawai atasan mungkin akan menyebabkan beberapa guru merasa tersinggung dan berkecil hati.

“Guru ini mendidik anak-anak kita janganlah sampai mereka di bawah sana rasa tersinggung” katanya.

Pkharuddin, yang akan bersara pada Isnin depan, menyatakan bahawa seorang guru perlu memiliki kesabaran yang lebih, terutamanya dalam tempoh 10 tahun pertama perkhidmatan. Beliau menyatakan bahwa tahun-tahun tersebut akan dihadapi dengan pelbagai cabaran dan kesulitan di dalam dunia pendidikan.

“Pegawai muda yang baharu masuk perkhidmatan, belajarlah buat apa sahaja yang ketua kita minta laksanakan,” katanya.

Beliau menyatakan bahawa kesabaran merupakan salah satu kunci utama yang membentuk keperibadiannya sehingga kini.