Program Sambutan Bulan Kemerdekaan atau disebut juga Bulan Kebangsaan turut disambut meriah diperingkat sekolah. Sekolah kebiasaanya akan dihiasi dengan Jalur Gemilang yang disusun di sekitar bangunan dan pagar.

Sebagai seorang guru, anda mungkin sedang mencari Buku Program Sambutan Hari Kebangsaan bukan? Mungkin juga pada masa kini telah pun siap Kertas Kerja Hari Kemerdekaan. Untuk kertas kerja tersebut anda boleh rujuk di sini: Kertas Kerja Hari Kebangsaan

Bagi yang ingin mendapatkan Contoh Pamplet, Brosur, Bunting dan semua berkenaan Hari Kebangsaan boleh muat turun di bawah:

Sambutan Hari Kebangsaan 2018

Maklumat berkaitan Hari Kemerdekaan 2018 tahun ini anda boleh rujuk di artikel sebelum ini di: Sayangi Malaysiaku, di dalamnya telah disertakan tema, logo dan lagu untuk sambutan hari Kebangsaan bagi tahun 2018 yang akan disambut di dataran Putrajaya pada 31 Ogos 2018 nanti.


ADA PERNIAGAAN / PRODUK YANG NAK DIHEBAHKAN? IKLAN DI SINI


Selain itu, di sekolah juga telah mengadakan Pelancaran Sambutan Bulan Kebangsaan atau Bulan Kemerdekaan, sepanjang bulan ini, pelbagai aktiviti dijalankan seperti:

  • Pertandingan Pakaian Bertemakan Hari Kebangsaan
  • Mewarna Poster
  • Melukis Jalur Gemilang
  • Tayangan Video Patriotik
  • Gambar Patriotik
  • Sajak / Puisi
  • Ceramah

Semangat patriotik cintakan negara perlu disemai di dalam diri murid sejak dari kecil. Murid pada masa kini mungkin tidak memahami apa itu erti kemerdekaan yang sebenar. Kisah-kisah perjuangan mempertahankan negara perlu didengarkan semula kepada murid.

Selain daripada itu, jangan juga lupa untuk memberi pemahaman kepada murid-murid Islam khususnya, erti perjuangan yang sebenarnya menurut pandangan Islam yang wajib difahami.

Kita mungkin sudah bebas dari penjajahan dari segi kedaulatan negara. Namun ada yang membimbangkan kita iaitu penjajahan minda dan fahaman.

Barat tidak perlu lagi menghantar tentera bersenjata ke tanah air kita, cukup sekadar menghantarnya di media sosial.

Semoga info dan maklumat ini dapat membantu anda dalam mendapatkan hal berkaitan Hari Kebangsaan.

 

 

Untuk tidak terlepas info penting follow: telegram.me/pendidik2u