Kemudahan pengeluaran iLestari bagi pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) berjumlah RM40 billion.

Menerusi kemudahan ini , semua ahli KWSP yang berumur bawah 55 tahun boleh membuat pengeluaran wang simpanan dalam Akaun 2 masingmasing terkadar maksimum RM500 sebulan takluk kepada untuk tempoh selama 12 bulan ini .

Permohonan boleh dibuat bermula 1 April 2020. dijangka akan memanfaatkan sehingga 12 Inisiatif juta ahli KWSP, dengan jumlah pengeluaran yang dianggarkan bernilai RM40 billion.

Saya berharap inisiatif ini dan juga KWSP pekerja sebanyak 4% pengurangan kadar caruman yang berkuatkuasa pada bulan April 2020 wan akan membolehkan para pekerja mempunyai lebih g dalam poket masing barang keperluan harian.


ADA PERNIAGAAN / PRODUK YANG NAK DIHEBAHKAN? IKLAN DI SINI


Nasmasing untuk membeli barangihat saya kepada anda semua yang akan menerima manfaat ini, gunalah wang ini sebaik mungkin. Beli barangbarang yang perlu sahaja dalam waktu yang agak sukar ini.

Yang penting, pastikan setiap hari ada makanan di atas meja untuk seisi keluarga. Mungkin juga wang ini sebahagiannya boleh digunakan untuk menampung bayaran bil air atau bil elektrik atau sewa rumah mengikut keperluan masingmasing.

Walaupun jumlahnya mungkin tak seberapa, tetapi inilah wang hasil titik peluh anda sendiri yang sepatutnya diguna kan untuk hari tua, tetapi kerajaan benarkan wang ini digunakan pada masa ini memandangkan ada dalam kalangan saudarasaudari yang memerlukan.

InsyaAllah, jika wang ini digunakan secara berhemah akan ada keberkatannya untuk saudara dan saudari seisi keluarga.