Bahasa Arab merupakan Mata Pelajaran bahasa pilihan yang sama penting seperti subjek lain. Walaupun ia tidak dimasukkan di dalam UPSR, namun penguasaan bahasa ini menjadi kelebihan kepada murid yang mempelajarinya.

Dikongsikan di sini RPH Bahasa Arab Tahun 3 untuk kegunaan rakan-rakan guru khususnya yang mengajar subjek ini. RPH ini merupakan RPH terbaru untuk kegunaan 2019, dan mengikut DSKP dari KSSR Semakan.

Kepada yang memerlukannya bolehlah ke pautan berikut:

Versi Satu

Untuk Versi 1 RPH tersebut adalah dalam versi Google Sheets di dalam Google Drive. Ia telah dihasilakan oleh Kumpulan eDidik Malaysia, pembuat data dari kumpulan Telegram @erphMalaysia yang telah diasaskan oleh Dr. Saga.

Jika sekolah anda menggunakan eRPH dalam menulis rancangan pengajaran anda boleh mengaplikasikan kaedah ini. Rujuk panduan menggunakan eRPH di sini: Panduan Setup eRPH

Namun jika sekolah anda masih lagi menggunakan sistem fail ‘hardcopy’, anda boleh print seperti biasa. Untuk edit atau membuat kemaskini maklumat sekolah dan kelas anda boleh ikut panduan di bawah:


ADA PERNIAGAAN / PRODUK YANG NAK DIHEBAHKAN? IKLAN DI SINI


  • Login Google Drive anda menggunakan emel anda.
  • Buka link Versi 1 di atas tadi.
  • Pergi ke File – Make a Copy – Save dalam Google Drive anda
  • Kini ia telah berada di Drive anda, anda boleh edit untuk memasukkan data seperti sekolah, kelas dan masa.
  • Anda juga boleh tambah Standard Pembelajaran / Objektif, aktiviti dan lain-lain yang mahu dicapai berdasarkan keperluan murid dan kelas anda.
  • Segala perbincangan berkenaan m-sims atau eRPH atau yang berkaitan dengan pengurusan data boleh ke telegram t.me/erphMalaysia

Dilarang Jual

RPH ini diberikan secara percuma, dan bukan untuk dijual. Anda juga tidak dibenarkan menjualnya biarpun anda telah membuat perubahan dari segi paparan dan datanya.

Kita juga hendaklah menghormati rakan-rakan yang telah menyiapkan data untuk membina eRPH ini.

Admin juga akan mengemaskini RPH Versi lain yang mungkin dapat membantu rakan-rakan guru untuk menggunakannya. Sekiranya anda mempunyai RPH yang ingin dikongsikan kepada semua bolehlah menghantarnya ke pendidik2u.

Semoga segala usaha dan sumbangan mereka diberi ganjaran dan limpahan rezeki yang luas. Gunakan sebaiknya RPH Bahasa Arab ini dengan baik.

Perbincangan bersama Panitia juga boleh dilaksanakan dalam memastikan RPH yang digunakan selaras dalam 1 sekolah.

Sekiranya anda ingin melihat RPH untuk subjek dan tahun lain boleh ke: Koleksi RPH

­

Untuk tidak terlepas info penting follow: telegram.me/pendidik2u