KUANTAN: Presiden CUEPACS, Datuk Dr Adnan Mat menyatakan bahawa cadangan menaikkan gaji penjawat awam sebanyak RM300 adalah wajar dan patut dipertimbangkan dalam Belanjawan 2024.

Beliau menjelaskan bahawa cadangan tersebut berdasarkan fakta bahawa kenaikan gaji terakhir untuk penjawat awam hanya dibuat 10 tahun yang lalu, tetapi peningkatan kos sara hidup berterusan.

Oleh itu, beliau menyatakan bahawa cadangan tersebut adalah sesuatu yang wajar dipertimbangkan oleh kerajaan, terutamanya dengan pelaksanaan Sistem Saraan Perkhidmatan Awam yang dijadualkan pada tahun 2025.

“Kenaikan gaji kami yang terakhir ialah kira-kira 10 tahun lalu. Amat tidak adil kepada penjawat awam dalam tempoh itu, tidak ada satu pun kenaikan dicadangkan kerajaan.

“Selain itu, ada kira-kira 1.6 juta penjawat awam, justeru sukar untuk kerajaan memberi bonus hingga enam bulan. Oleh itu, kami meminta bonus 1.5 bulan, iaitu angka yang munasabah,” katanya kepada Bernama selepas menghadiri Seminar Kepimpinan Wanita, Jati Diri dan Program Tanggungjawab Sosial Korporat CUEPACS.