Menteri Kewangan YB. Lim Guan Eng sebentar tadi telah mengumumkan Bonus Penjawat Awam bagi 2018 adalah sebanyak RM500, imbuhan khas kakitangan awam ini akan dibayar pada akhir tahun 2018. Mereka yang layak adalah semua Penjawat Awam Gred 54 dan ke bawah.

Beliau membuat pengumuman itu tersebut dalam Pembentangan Belanjawan 2019 di Parlimen, yang sedang berlangsung ketika ini.

Selain daripada itu, Menteri Kewangan juga mengumumkan pemberian bayaran khas kepada pesara kerajaan sebanyak RM250, jumlah bayaran ini adalah berjumlah RM1 Bilion.

BAYARAN KHAS PENJAWAT AWAM: RM500

PESARA: RM250

Bayaran Khas kali ini juga berbeza dengansebelum-sebelum ini, akan dibayar sebelum penghujung tahun 2018.

bayaran khas penjawat awam 2018

Pemberian bayaran ini sekaligus dapat meringankan sedikit bebanan penjawat awam yang juga menanggung kos sara hidup yang tinggi.

Ia juga dapat membantu ibu bapa yang memerlukan kewangan tambahan khususnya untuk menampung perbelanjaan awal tahun anak-anak bersekolah.

Kerajaan juga akan meneruskan pemberian Bantuan Sara Hidup yang menggantikan BR1M, sebanyak 4.1 juta isi rumah akan terus menerima bantuan kewangan dengan peruntukan RM5 bilion.

Belanjawan 2019 merupakan pembentangan yang ditunggu-tunggu rakyat Malaysia kerana ianya merupakan Belanjawan pertama Kerajaan Malaysia Baharu di bawah Pakatan harapan.