PUTRAJAYA: Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan bahawa penambahbaikan penstrukturan semula gaji penjawat awam sedang dalam proses akhir.

Melalui kemas kini terkini di media sosial, beliau menyatakan bahawa butiran telah dibincang dalam Mesyuarat Jawatankuasa Utama Kajian Sistem Saraan Perkhidmatan Awam (JIKSPA) ke-3 pada tahun 2024, yang beliau ketuai di Putrajaya pada hari Jumaat.

Anwar menegaskan komitmen kerajaan untuk mengatasi cabaran ekonomi semasa dengan menyelesaikan kajian struktur gaji melalui Kajian SSPA, meskipun terdapat ketidakpastian geopolitik global.

Beliau menambah, keputusan mengenai restrukturisasi gaji akan dibuat dalam mesyuarat Kabinet yang akan datang.

“Kerajaan mengambil pendirian dan tanggungjawab ini mengambil kira tekanan kos sara hidup bagi penjawat awam terutamanya yang berpendapatan rendah.

“Insya-Allah, cadangan penambahbaikan termasuk usaha meningkatkan kadar pendapatan bersih penjawat awam akan saya umumkan pada perhimpunan Hari Pekerja nanti,” katanya lagi.

Perdana Menteri menyatakan harapannya agar inisiatif terbaru ini akan menginspirasi para penjawat awam untuk memacu produktiviti dan menyediakan layanan berkualiti tinggi untuk masyarakat.