Koleksi Skrip Pengacara Majlis dan Panduan Protokol

Pengerusi Majlis atau Pengacara Majlis merupakan tugas yang penting dalam sesuatu majlis, Pengacara Majlis juga secar tidak langsung berperanan menjadikan sesuatu majlis itu menarik atau biasa-biasa sahaja. Untuk menjadi Pengacara Majlis yang baik, memerlukan latihan dan praktikal agar dapat membiasakan diri dan mengurangkan gemuruh. Untuk menjadi Pengacara Majlis yang baik juga, memerlukan suara dan pandai memainkan nada suara, intonasi merupakan perkara terpenting sekali serta bercakap dengan jelas, lancar dan tersusun.

Perkara ini bukanlah semudah yang kita sangka, perasan gemuruh tetap ada, cuma yang membezakannya sedikit atau banyak gemuruh di dalam diri kita. Untuk majlis-majlis rasmi, Pengacara Majlis hendaklah menggunakan skrip dan telah disusun dengan baik berdasarkan aturcara majlis yang telah ditetapkan. Selain dari itu, Pengacara Majlis sebenarnya perlu di bantu oleh Stage Manager, iaitu orang yang akan membantu Pengacara Majlis dari masa ke semasa. Walaubagaimanapun peranan Stage Manager selalu “dihilangkan” menyebabkan Pengerusi Majlis tidak dapat memberikan fokus dan terpaksa memikul tanggungjawab Stage Manager.
Kepada Pengerusi Majlis yang berminat untuk mendapatkan beberapa contoh Teks atau Skrip Pengacara Majlis bolehlah dapatkannya di sini. Di dalam fail ini terdapat juga maklumat berkaitan panduan dan protokol mengendalikan majlis.
Pengacara Majlis

Untuk tidak terlepas info penting follow: telegram.me/pendidik2u

Leave a Reply