Guru Punca Masalah Disiplin?

Guru merupakan insan yang memikul tanggungjawab mendidik pelajar di sekolah, guru bukan sahaja mengajar di kelas, tetapï juga berperanan mendidik anak murid membentuk akhlak, disiplin, kepimpinan, jati diri dan sebagainya.

Namun begitu timbul tanggapan bahawa masalah disiplin adalah berpunca dari guru sendiri, bagi mereka yang bukan guru mungkin merasakan ini betul, kerana ibu bapa hantar anak ke sekolah untuk dididik dan dibetulkan apa yang salah. Tetapi, menyalahkan guru semata mata adalah keputusan yang tidak adil dan bersifat lepas tangan, berapa lama murid bersama guru, dan berapa lama die berada di luar sekolah, sudah pastilah masa mereka di luar sekolah lebih banyak dari di sekolah.
Buku Profesion Keguruan: Peranan Etika Kerja Dalam Mendisiplinkan Pelajar yang diterbitkan oleh UUM ini memberi gambaran disiplin pelajar adalah berkait dengan guru sebagai faktor utama yang perlu diberi perhatian.
Ibu bapa jaga 5 orang anak pun dah tertekan dengan pelbagai karenah di rumah, inikan pula guru yang mempunya 40 orang murid di dalam kelas.. Namun dengan kuasa yang terhad yang ada pada guru berusaha sedaya upaya dalam mendisiplinkan murid-murid. Zaman sekarang tidak seperti dahulu, salah kita rotan terus, sekarang tersilap rotan naik mahkamah kita.
Untuk tidak terlepas info penting follow: telegram.me/pendidik2u

Leave a Reply