Guru Kelas Perlu Diberi Peruntukan Hias Kelas

Guru Kelas merupakan tugas yang besar dan penting bagi seseorang guru, ia ibarat ibu atau bapa bagi anak-anak murid di dalam kelasnya.

Guru kelas juga bertanggungjawab untuk mengurus kelas, maklumat murid, kehadiran, data apdm, serta menyampaikan maklumat, info dan notis penting kepada penjaga.
Selain daripada itu, guru kelas juga dikehendaki untuk memastikan kelas sentiasa bersih, kemas, dan dilengkapi dengan bahan-bahan bacaan yang dapat membantu murid. Kelas pula perlu dihias cantik dan menarik minat murid untuk belajar di dalamnya.

Baiklah, tentu banyak kos yang diperlukan sekiranya anda dilantik menjadi guru kelas bukan? Ingin tahu, apa yang perlukan jika nak hias kekas?
Ada beberapa kategori hias kelas, kategori kos bajet, sederhana, tinggi.
Kos Bajet biasanya tidak perlu modal besar, sediakan perkara asas sahaja iaitu jadual waktu, jadual bertugas, carta organisasi, dan sedikit hiasan. Yang ni biasanya yang tiada peruntukan diberikan oleh sekolah, benda-benda asas ini pun guna duit sendiri.
Kos Sederhana pula sama seperti di atas, cuma ditambah lagi dengan hiasan, banting, kata-kata hikmah, langsir dan sebagainya. Yang ni juga kebiasaannya guna duit sendiri, kosnya juga mungkin dalam RM500++. 
Bagaimana pula kos Tinggi, kos tinggi ini memang kelas yang hebat, ada semua perkara asas, ada langsir, meja murid dibalut, ada skirting, sudut bacaan, dinding dicat, ditampal wallpaper, lantai ada tikar, sudut bbm. Kalau kelas abad 21 pula ada tambahan lagi seperti reward chart, parking lot, smiley face, trafik light, marker pen setiap murid, papan putih setiap murid, dan pelbagai lagi. Berapa kos semua ini? Sudah pastilah melebihi 1K.. Kebiasaanya guna duit sendiri, kalau ada peruntukan pun sebenarnya tidak dapat menampung kos sebenar.
Untuk tidak terlepas info penting follow: telegram.me/pendidik2u

Leave a Reply