YouTube Kids Khas Untuk Kanak-kanak

Smartphone atau telefon pintar menjadi keperluan buat masyarakat di zaman teknologi tanpa sempadan ini. Boleh dikatakan hampir semua orang menggunakan smartphone. Penggunaan smartphone bukan sahaja untuk golongan dewasa, remaja, pelajar sekolah rendah, malah bayi yang berumur kurang 1 tahun pun sudah diberi telefon pintar.

Memberi kanak-kanak bermain telefon pintar sebenarnya tidak digalakkan, namun ia telah menjadi kebiasaan buat ibu bapa, dengan alasan supaya anaknya boleh diam. Ibu bapa yang sibuk bekerja sehingga tidak sempat untuk melayan karenah anak kecil terpaksa untuk memberikan anaknya melihat video di telefon pintar, dengan kemudahan wifi di rumah ia sebenarnya memberikan kebebasan kepada anak-anak untuk melayari pelbagai web dan aplikasi.

Jika sebelum ini, anda selalu memberi anak anda menonton video di You Tube, anda hendaklah beralih kepada You Tube Kids, salah 1 produk google khas untuk kanak-kanak. Perbezaan You Tube dan You Tube Kids adalah dari segi kandungannya, You Tube Kids hanya mengandungi video yang setaraf dengan umurnya sahaja. Jadi anda tidak perlu bimbang sekiranya anak anda tertekan video yang bukan-bukan. Ibu bapa juga boleh set kan masa untuk anaknya menonton dan memantau video yang dilihatnya.

Antara video yang digemari oleh kanak-kanak sekarang adalah seperti Didi and Friends, Upin dan Ipin, Boboiboy, dan banyak lagi.
Kepada yang nak download You Tube Kids boleh search di Playstore atau App Store, atau terus ke pautan di bawah.

Leave a Reply