Koleksi Soalan Ujian Diagnostik Tahun 1

Ujian Diagnostik Kemasukan Tahun 1

Ujian Diagnostik Tahun 1 ini selalunya dijalankan sebelum murid tahun 1 mula mula melaporkan diri kehadiran ke sekolah. Ia bertujuan mengesan tahap penguasaan semasa murid, ia juga bertujuan menyusun murid mengikut tahap dan di masukkan ke kelas berdasarkan tahap semasa.
Ujian Diagnostik Tahun 1

Ada juga ibu bapa yang bimbang kerana khuatir anaknya akan berada di kelas hujung, sebenarnya penyusunan awal ini bukanlah menandakan tahap sebenar murid tersebut, kerana mereka akan memulakan pembelajaran dalam beberapa bulan, dan kebiasaannya akan dijalankan Ujian Pentaksiran Awal Tahun, di situ akan ada penyusunan semula murid (Bergantung Kepada Sekolah).

Tahap penguasaan murid tahun 1 kebiasaannya dapat dikesan apabila mereka mula menguasai asas 3M, membaca, menulis, mengira. Jika di peringkat pra sekolah atau tadika mereka telah menguasai perkara asas ini lebih awal ia akan membantu proses pembelajarannya ketika di tahun 1 nanti.
Kepada guru-guru ataupun sesiapa sahaja yang ingin mendapatkan Koleksi Soalan Ujian Diagnostik ini bolehlah dapatkannya di sini. ia mengandungi soalan diagnostik Bahasa Melayu Matematik dan Jawi.


Ibu-bapa di rumah juga seharusnya memastikan anak-anak mereka dapat mengenal huruf ABC dan A Ba Ta seawal 6 Tahun, jika sudah boleh membaca suku kata juga itu lebih baik. Luangkan masa sedikit untuk anak-anak sekurang-kurangnya mereka dapat menguasai perkara asas ini.

Rujuk juga Kertas Kerja Program Transisi Tahun 1

Leave a Reply